Francuskie ciastka z jabłkami


Zaczyna się sezon na jabłka. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na "coś słodkiego" - ciastka francuskie z jabłkami. Są proste do zrobienia i szybko znikają z blachy. Polecam!!!

Składniki:
5 małych jabłek
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 szkl.cukru pudru
wrząca woda

Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć: najpierw na paski pionowe (o takiej szerokości, jaka nam pasuje), a potem na połowę. W górnej części położyć kilka plasterków jabłek i skleić (najlepiej zrobić to widelcem).
Gotowe ciastka ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, posmarować wodą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec do zarumienienia. Przestudzić. Zagotować wodę. Do miski wsypać szklankę cukru pudru i powoli wlewać do niej gorącą wodę (taką ilość, aby lukier miał gęstą konsystencję), składniki połączyć mikserem. Ciastka polać lukrem.
Pycha!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger