Francuskie ciastka z jabłkami
Zaczyna się sezon na jabłka.
Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na "coś słodkiego" - ciastka
francuskie z jabłkami. Są proste do zrobienia i szybko znikają z blachy.
Polecam!!!
5 małych jabłek
1 opakowanie ciasta
francuskiego
1 szkl.cukru pudru
wrząca woda
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na
plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć: najpierw na paski pionowe (o
takiej szerokości, jaka nam pasuje), a potem na połowę. W górnej części położyć
kilka plasterków jabłek i skleić (najlepiej zrobić to widelcem).
Gotowe ciastka ułożyć na wyścielonej pergaminem
blasze, posmarować wodą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec do zarumienienia. Przestudzić. Zagotować wodę. Do miski wsypać szklankę cukru pudru i powoli wlewać do niej gorącą wodę (taką ilość, aby lukier miał gęstą konsystencję), składniki połączyć mikserem. Ciastka polać lukrem.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz