Leczo z kurczakiem
Każdego roku czekam na moment,
kiedy w ogródku urosną cukinie. Jest to dla mnie znak, że czas zrobić leczo.
Połączenie świeżych warzyw z kurczakiem daje na prawdę wspaniały efekt.
Polecam!!!
70 dkg piersi z kurczaka
1 cebula
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
2 cukinie
1/2 kg pieczarek
2 puszki pomidorów
oliwa
papryka słodka, ostra
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć,
osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie przyprawić solą, pieprzem,
papryką słodką i ostra, polać oliwą, przemieszać i włożyć do lodówki na pół
godziny.
Cukinię i paprykę umyć. Paprykę pozbawić gniazd
nasiennych. Oba warzywa pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Po chwili dodać kurczaka, przyrumienić.
Kolejno dodawać: cukinię i paprykę, pieczarki i zblendowane pomidory.
Gotować do momentu, aż zmiękną warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z bułką.
Pycha!!!
Bardzo lubie leczo. Ze świeżą bagietką jest najlepsze. :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;)
Usuń