Leczo z kurczakiem


Każdego roku czekam na moment, kiedy w ogródku urosną cukinie. Jest to dla mnie znak, że czas zrobić leczo. Połączenie świeżych warzyw z kurczakiem daje na prawdę wspaniały efekt. Polecam!!!

Składniki:
70 dkg piersi z kurczaka 
1 cebula
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
2 cukinie
1/2 kg pieczarek
2 puszki pomidorów
oliwa
papryka słodka, ostra
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostra, polać oliwą, przemieszać i włożyć do lodówki na pół godziny.
Cukinię i paprykę umyć. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Oba warzywa pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Po chwili dodać kurczaka, przyrumienić.
Kolejno dodawać: cukinię i paprykę, pieczarki i zblendowane pomidory.
Gotować do momentu, aż zmiękną warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z bułką.
Pycha!!!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie leczo. Ze świeżą bagietką jest najlepsze. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger