Ciasto dyniowe


Już od wczoraj mamy kalendarzową jesień. Na dworze szaro, chłodno, brzydko. Słońce od czasu do czasu próbuje się przedrzeć przez chmury i ogrzać nas swoimi promieniami, ale niestety jest go bardzo mało. Sezon dyniowy rozpoczęłam w tamtym tygodniu placuszkami. Dziś polecam Wam pyszne i szybkie ciasto dyniowe. Udanego pieczenia!!!

Składniki:
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
2 1/2 szkl. tartej dyni 
3 szkl. mąki
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej.
Następnie wrzucić startą na tarce dynię, mąkę połączoną z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na końcu dodać ubito na sztywno pianę.
Lekko przemieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. godziny( lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone ciasto przełożyć na talerz. Przestudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
 Pycha!!!


2 komentarze:

  1. Super pomysł na wykorzystanie dyni. :) Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger