Ciasto dyniowe
Już od wczoraj mamy
kalendarzową jesień. Na dworze szaro, chłodno, brzydko. Słońce od czasu do
czasu próbuje się przedrzeć przez chmury i ogrzać nas swoimi promieniami, ale
niestety jest go bardzo mało. Sezon dyniowy rozpoczęłam w tamtym tygodniu
placuszkami. Dziś polecam Wam pyszne i szybkie ciasto dyniowe. Udanego
pieczenia!!!
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
2 1/2 szkl. tartej dyni
3 szkl. mąki
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Cukier utrzeć z żółtkami, dodać
olej.
Następnie wrzucić startą na tarce dynię, mąkę
połączoną z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na końcu dodać ubito na sztywno pianę.
Lekko przemieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. godziny( lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone ciasto przełożyć na talerz. Przestudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Pycha!!!
Super pomysł na wykorzystanie dyni. :) Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń