Zapiekany bakłażan z mozarellą i sosem pomidorowym czyli włoska parmigiana
Pierwszy
raz spróbowałam to danie u mojej teściowej. Na początku smak niezbyt mnie
zachwycił. Z czasem zakochałam się w parmigianie i postanowiłam przyrządzić je
sama. Polecam!!!
1 młoda cebula
4-5 ząbków czosnku
10 listków świeżej bazylii
2 świeże pomidory
1 opakowanie pomidorów w puszce
olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz do smaku
chili
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić
w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać pokrojone na mniejsze
kawałki pomidory, podsmażyć.
Wrzucić pokrojone listki bazylii, i zblendowane
pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i chili. Pogotować na wolnym ogniu
przez 30 minut. Całość zblendować. Przestudzić.
Składniki na parmigianę:
6 małych bakłażanów
5 kulek mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Bakłażany obrać, pokroić na
dość cienkie paski, rozłożyć na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym i
oprószyć solą. Zostawić na ok. 30 minut. Następnie wytrzeć ręcznikiem wilgoć.
Bakłażany smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Odkładać na ręcznik papierowy. Przestudzić. Układać na blasze warstwami: sos-bakłażan-pieprz, sól, mozzarella-sos-bakłażan-sos-mozzarella-listki bazylii-sól-pieprz.
Pycha!!!
Muszę zrobić! Na wyjazd
OdpowiedzUsuń