Zapiekany bakłażan z mozarellą i sosem pomidorowym czyli włoska parmigiana


Pierwszy raz spróbowałam to danie u mojej teściowej. Na początku smak niezbyt mnie zachwycił. Z czasem zakochałam się w parmigianie i postanowiłam przyrządzić je sama. Polecam!!!

Składniki na sos:
1 młoda cebula
4-5 ząbków czosnku
10 listków świeżej bazylii
2 świeże pomidory
1 opakowanie pomidorów w puszce
olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz do smaku
chili

Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, podsmażyć.
Wrzucić pokrojone listki bazylii, i zblendowane pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i chili. Pogotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Całość zblendować.
Przestudzić.

Składniki na parmigianę:
6 małych bakłażanów
5 kulek mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:
Bakłażany obrać, pokroić na dość cienkie paski, rozłożyć na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym i oprószyć solą. Zostawić na ok. 30 minut. Następnie wytrzeć ręcznikiem wilgoć.
Bakłażany smażyć z obu stron na rumiany kolor. Odkładać na ręcznik papierowy.
Przestudzić. Układać na blasze warstwami: sos-bakłażan-pieprz, sól, mozzarella-sos-bakłażan-sos-mozzarella-listki bazylii-sól-pieprz.
Pycha!!!

1 komentarz:

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger