Czarny sernik
Jego smak kojarzy mi się z
odwiedzinami u dziadków na wsi w sobotnie lub niedzielne popołudnie. Zapraszam
Was do wypróbowania tego przepisu. Na prawdę warto!!!
1 1/2 szkl. mąki
1 jajko
1/2 cukru wanilinowego
niecała 1/2 szkl. cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1/2 margarynę
Wykonanie:
Składniki sypkie połączyć ze
sobą, dodać jajko i roztopioną, przestudzoną margarynę. Zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce. Ciasto
podzielić na dwie części. Większą częścią wyłożyć spód na blachy, wlać masę
serową, mniejszą część ciasta pokruszyć na górze. Piec do tzw. suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Składniki na masę serową:
1/2 kg sera
2 jajka
3/4 szkl. cukru pudru
1/4 kostki margaryny
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i
żółtkami, dodać ser, dalej ucierać.
Na końcu dodać pianę z białek. Delikatnie przemieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz