Sos kurkowy z kaszą kukurydzianą
Co roku czekam na moment, kiedy na
targu można kupić kurki. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Dla mnie rarytasem jest sos ze świeżych kurek podany z kaszą kukurydzianą - proste i pyszne danie. Polecam:)
1/2 kg kurek
1 2/2 młodej cebuli
3 płaskie łyżki jogurtu
greckiego
1 łyżeczka syropu z agawy
3 łyżki masła
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę
i zeszklić na maśle. Dodać umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki
kurki(tylko te duże). Chwilkę poddusić, skropić sokiem z cytryny i polać
syropem z agawy.
Przemieszać, dodać jogurt naturalny, doprawić solą i
pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kaszą kukurydzianą.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz