Dżem truskawkowy


Co prawda pełny sezon truskawkowy już za nami, ale gdzieniegdzie można się jeszcze zaopatrzyć w te pyszne owoce. Kto jeszcze nie zdążył zrobić dżemu truskawkowego, a ma możliwość kupienia truskawek, polecam. Z pewnością posmakuje zarówno małym i dużym:)

Składniki:
2 kg truskawek
2 kg cukru żelującego (1:1)

Wykonanie:
Truskawki obrać, opłukać i osuszyć. Wrzucić do garnka, zblendować i dodać cukier żelujący.
Całość dobrze wymieszać, zagotować. Zostawić jeszcze przez trzy minuty na ogniu. Gorący dżem przelewać do słoików. Ustawiać wieczkiem do dołu. Obrócić po wystygnięciu.
Pycha!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger