Dorsz w sosie pomidorowym
Długo zastanawiałam się, w jaki sposób przyrządzić dorsza. Po dłuższym namyśle zdecydowałam się zapiec go w sosie pomidorowym i mozzarelli. Polecam!!!
6 filetów z dorsza
mąką do obtoczenia
olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz do smaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 pomidorów suszonych z zalewy (ja miałam w pestkach
dyni)
2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
1 opakowanie pomidorów rozdrobnionych
1 opakowanie mozzarelli
kilka listków bazylii
Wykonanie:
Rybę opłukać, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem,
obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć ją do naczynia
żaroodpornego.
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na olej, lekko podsmażyć. Dodać pokrojony
czosnek, pomidory i pestki dyni. Przemieszać. Dodać pomidory, zblendować.
Doprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Gotowym sosem polać rybę, ułożyć rozdrobnioną mozzarellę. Zapiec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Posypać pokrojoną świeża bazylią.
Pycha!!!
ale pyszności, a ja przed obiadem ;(
OdpowiedzUsuń