Dorsz w sosie pomidorowym


Długo zastanawiałam się, w jaki sposób przyrządzić dorsza. Po dłuższym namyśle zdecydowałam się zapiec go w sosie pomidorowym i mozzarelli. Polecam!!!

Składniki:
6 filetów z dorsza
mąką do obtoczenia
olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz do smaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 pomidorów suszonych z zalewy (ja miałam w pestkach dyni)
2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
1 opakowanie pomidorów rozdrobnionych
1 opakowanie mozzarelli
kilka listków bazylii

Wykonanie:
Rybę opłukać, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na olej, lekko podsmażyć. Dodać pokrojony czosnek, pomidory i pestki dyni. Przemieszać. Dodać pomidory, zblendować. Doprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem około 15-20 minut.
Gotowym sosem polać rybę, ułożyć rozdrobnioną mozzarellę. Zapiec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Posypać pokrojoną świeża bazylią.
Pycha!!!

1 komentarz:

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger