Kurczak z pieczarkami, papryką i parmezanem

Jak już zdążyliście zauważyć, kurczak pojawia się u nas bardzo często. Przyrządzenie go nie zabiera dużo czasu i zawsze wychodzi smacznie. Żeby  się nie znudził, wymyślam co raz to nowsze propozycje jego podania. Polecam!!!


Składniki:
60 dkg kurczaka
20 dkg pieczarek
5-6 kawałków papryki konserwowej(najlepsza domowej roboty)
papryka ostra, słodka, szara sól bułgarska
sól, pieprz do smaku
parmezan
olej do smażenia

Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, przyprawić papryką, pieprzem i solą bułgarską. Polać olejem, przemieszać i odstawić do lodówki. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, podsmażyć na małej ilości oleju, na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia. Kurczaka usmażyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki i pokrojoną na kawałki paprykę konserwową.



Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Zapiec 15-20 minut. 5 minut przed końcem obficie posypać danie parmezanem. 
Pycha!!!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger