Lekki, domowy torcik z owocami sezonowymi

Długo zastanawiałam się, co przygotować na jubileusz Akademii Kulinarnej Whirlpool. Padło na tort. Pomysł niby banalny, bo cóż innego można przygotować na urodziny, ale efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Wyszło pysznie i nie ukrywam, że był to mój pierwszy tort w życiu. Przygotowanie go to też miły czas spędzony z mamą, która dzielnie wsparła mnie w działaniach. Akademii Kulinarnej Whirlpool w dniu jej urodzin życzę, aby zaskakiwała swoich kursantów prostotą tworzonych potraw, cieszyła ich podniebienia dotychczas nieznanymi smakami i pokazywała im, jak mile można spędzić czas na gotowaniu i czerpać z niego przyjemność.


Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
2 łyżki gorącej wody

Wykonanie:
Z białek ubić pianę, dodawać po troszkę cukru i żółtka pomieszane z wodą, cały czas ubijając.
Następnie wsypać zmieszane ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie przemieszać. Na końcu dodać ocet. Gotową masę przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy(średnica 21 cm) i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec do tzw. suchego patyczka(przez pierwsze 5 minut w 100 stopniach, przez kolejne w 170).
Biszkopta wyciągnąć z tortownicy, przestudzić, następnie przekroić na trzy części.
 Składniki na masę śmietanową:
2 śmietanki kremówki (30%)
4 łyżeczki cukru pudru
1 biała czekolada (z cząstkami mango i chrupkami)
3 łyżeczki żelatyny
woda (2-3 łyżki)

Wykonanie:
Żelatynę pomieszać z wodą i podgrzać na wolnym ogniu. Przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, również przestudzić. Śmietankę przelać do misy, ubić. Następnie dodać cukier puder, czekoladę i żelatynę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Składniki na masę z mascarpone:
1 śmietanka kremówka (30%)
5 łyżeczek cukru pudru 
1 serek mascarpone (250 g)

Wykonanie:
Śmietankę przelać do misy, ubić. Następnie dodać cukier puder i serek mascarpone. Utrzeć. 

Pozostałe składniki:
25 dkg świeżych malin
3/4 gorzkiej czekolady
kilka truskawek, borówek amerykańskich oraz listki mięty do dekoracji

Wykonanie tortu:
Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go wcześniej przygotowaną herbatą(czarna herbata z cytryną i cukrem), lekko posmarować masą śmietanową, ułożyć maliny, obficie posmarować śmietaną.

Przykryć kolejnym biszkoptem, ponownie go nasączyć i posmarować masą z mascarpone (pamiętać o boku).

Położyć ostatni biszkopt, nasączyć go i posmarować pozostałą masą z bitej śmietany. Udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Boki obsypać startą na grubych okach gorzką czekoladą.




Zostawić na co najmniej 12 godzin w lodówce.  
Pycha!!!

W wolnej chwili zapraszam Was na: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl oraz www.marcoghia.pl
 

3 komentarze:

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger