Lekki, domowy torcik z owocami sezonowymi
Długo zastanawiałam się, co przygotować na jubileusz Akademii
Kulinarnej Whirlpool. Padło na tort. Pomysł niby banalny, bo cóż innego można przygotować na
urodziny, ale efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Wyszło pysznie i nie
ukrywam, że był to mój pierwszy tort w życiu. Przygotowanie go to też miły czas
spędzony z mamą, która dzielnie wsparła mnie w działaniach. Akademii Kulinarnej Whirlpool w dniu jej urodzin życzę, aby zaskakiwała
swoich kursantów prostotą tworzonych potraw, cieszyła ich podniebienia dotychczas
nieznanymi smakami i pokazywała im, jak mile można spędzić czas na gotowaniu i
czerpać z niego przyjemność.
5 jajek
Piec do tzw. suchego patyczka(przez pierwsze 5 minut w 100 stopniach, przez kolejne w 170).
Biszkopta wyciągnąć z tortownicy, przestudzić, następnie przekroić na trzy części.
5 jajek
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Z białek ubić pianę, dodawać po troszkę cukru i żółtka
pomieszane z wodą, cały czas ubijając.
Następnie
wsypać zmieszane ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie przemieszać.
Na końcu dodać ocet. Gotową masę przelać do wyłożonej pergaminem
tortownicy(średnica 21 cm) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka(przez pierwsze 5 minut w 100 stopniach, przez kolejne w 170).
Biszkopta wyciągnąć z tortownicy, przestudzić, następnie przekroić na trzy części.
Składniki na masę śmietanową:
2 śmietanki kremówki (30%)
4 łyżeczki cukru pudru
1 biała czekolada (z cząstkami mango i chrupkami)
3 łyżeczki żelatyny
woda (2-3 łyżki)
Wykonanie:
Żelatynę pomieszać z wodą i podgrzać na wolnym ogniu.
Przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, również przestudzić.
Śmietankę przelać do misy, ubić. Następnie dodać cukier puder, czekoladę i
żelatynę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Składniki na masę z mascarpone:
1 śmietanka kremówka (30%)
5 łyżeczek cukru pudru
1 serek mascarpone (250 g)
Wykonanie:
Śmietankę przelać do misy, ubić. Następnie dodać cukier
puder i serek mascarpone. Utrzeć.
Pozostałe składniki:
25 dkg świeżych malin
3/4 gorzkiej czekolady
kilka truskawek, borówek amerykańskich oraz listki
mięty do dekoracji
Wykonanie tortu:
Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go wcześniej przygotowaną herbatą(czarna herbata z cytryną i cukrem), lekko posmarować masą śmietanową, ułożyć maliny, obficie posmarować śmietaną.
Przykryć kolejnym biszkoptem, ponownie go nasączyć i posmarować masą z mascarpone (pamiętać o boku).
Położyć ostatni biszkopt, nasączyć go i posmarować pozostałą masą z bitej śmietany. Udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Boki obsypać startą na grubych okach gorzką czekoladą.
Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go wcześniej przygotowaną herbatą(czarna herbata z cytryną i cukrem), lekko posmarować masą śmietanową, ułożyć maliny, obficie posmarować śmietaną.
Przykryć kolejnym biszkoptem, ponownie go nasączyć i posmarować masą z mascarpone (pamiętać o boku).
Położyć ostatni biszkopt, nasączyć go i posmarować pozostałą masą z bitej śmietany. Udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Boki obsypać startą na grubych okach gorzką czekoladą.
Zostawić
na co najmniej 12 godzin w lodówce.
Piękny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńCo za genialny torcik. :-)
OdpowiedzUsuń