Chili con carne
Bywają takie dni, kiedy "wena" nas opuszcza i nie
wiadomo, co ugotować na obiad. W jednej chwili sytuacja ta może się jednak odwrócić. Tak było i w moim przypadku:). Na pomysł zrobienia "chili con carne" wpadłam wracając z pracy. Pojechałam na zakupy i od razu zabrałam się za gotowanie. Wyszło smakowicie. Polecam!!!
70 dkg mięsa wołowego(ja dałam
karkówkę)
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
1 puszka fasoli czerwonej
1 papryka czerwona
oliwa
sól, pieprz do smaku
zmielony kminek
chili
śmietana 18%
świeża kolendra
placki tortilli
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na
niewielkiej ilości oliwy.Dodać mięso, dobrze je wysmażyć.
Następnie wrzucić pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę oraz odsączoną fasolę czerwoną.
Przemieszać, dołożyć pomidory, przyprawić solą, pieprzem, chili i kminkiem.
Wszystkie składniki połączyć i dusić pod przykryciem ok. 40 minut(aż do zgęstnienia).
Placki tortilli podpiec, nałożyć farsz, troszkę śmietany i posypać skrojoną kolendrą. Zwinąć.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz