"Zmodyfikowana" surówka z białej kapusty
Od kiedy pojawiła się na targowisku młoda kapusta, bardzo często gości u nas na talerzu. Dziś zapraszam Was na kolejną jej odsłonę - tym razem z dodatkiem rzodkiewki, cebuli i sosu. Polecam:)
1/2 główki młodej kapusty
4-5 rzodkiewek
1 młoda cebula
2 młode marchewki
kilka gałązek koperku
3 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy
francuskiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie (sos):
Koperek umyć, osuszyć i drobno
posiekać. Dodać olej, oliwę, musztardę, sok z cytryny i cukier. Doprawić solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Kapustę pokroić dość cienko.
Rzodkiewkę umyć i osuszyć, pociąć na plastry. Marchewkę obrać i zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Wrzucić do miski. Dodać pokrojoną w półksiężyce
cebulę i sos.
Przemieszać.
Pycha!!!
Cudowna sałatka! Mam wszystkie składniki, więc dzisiaj też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń