"Zmodyfikowana" surówka z białej kapusty


Od kiedy pojawiła się na targowisku młoda kapusta, bardzo często gości u nas na talerzu. Dziś zapraszam Was na kolejną jej odsłonę - tym razem z dodatkiem rzodkiewki, cebuli i sosu. Polecam:)

Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
4-5 rzodkiewek
1 młoda cebula
2 młode marchewki 
kilka gałązek koperku
3 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie (sos):
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać olej, oliwę, musztardę, sok z cytryny i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Kapustę pokroić dość cienko. Rzodkiewkę umyć i osuszyć, pociąć na plastry. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do miski. Dodać pokrojoną w półksiężyce cebulę i sos.
Przemieszać.
Pycha!!!

2 komentarze:

  1. Cudowna sałatka! Mam wszystkie składniki, więc dzisiaj też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zmaminegozeszytu.pl19 maja 2016 19:01

    Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger