Pieczony schab - idealny na kanapki
Ostatnim razem była pieczona
szynka, dziś zapraszam Was na pieczony schab. Jest pyszny jako mięso do
obiadu, na zimno świetnie smakuje jako wędlina do kanapek. Polecam:)
1,20 kg schabu
sól, pieprz
papryka ostra, słodka
czerwona czubryca
olej
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i natrzeć
solą. Włożyć do miski i wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie zmieszać ze
sobą papryki, pieprz i czubrycę.
Gotowymi przyprawami natrzeć mięso, ponownie włożyć do
miski i polać je olejem. Tak zamarynowany schab zostawić w lodówce przez
półtora dnia. Blachę wyścielić folią aluminiową, ułożyć na niej schab(polać
pomieszanym olejem z przyprawami oraz przykryć górę mięsa folią aluminiową) i
wstawić na ok. półtora godziny do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia odkryć górę i przypiec.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz