Pieczony schab - idealny na kanapki


Ostatnim razem była pieczona szynka, dziś zapraszam Was na pieczony schab. Jest pyszny jako mięso do obiadu, na zimno świetnie smakuje jako wędlina do kanapek. Polecam:)


Składniki:
1,20 kg schabu
sól, pieprz
papryka ostra, słodka 
czerwona czubryca
olej

Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i natrzeć solą. Włożyć do miski i wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie zmieszać ze sobą papryki, pieprz i czubrycę.
Gotowymi przyprawami natrzeć mięso, ponownie włożyć do miski i polać je olejem. Tak zamarynowany schab zostawić w lodówce przez półtora dnia. Blachę wyścielić folią aluminiową, ułożyć na niej schab(polać pomieszanym olejem z przyprawami oraz przykryć górę mięsa folią aluminiową) i wstawić na ok. półtora godziny do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
10 minut przed końcem pieczenia odkryć górę i przypiec.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger