Pieczone szparagi z piersią z kurczaka w boczku
Smak szparagów poznałam dwa
lata temu. Nie wzbudziły one mojego entuzjazmu. Może dlatego, że były to białe
szparagi - troszkę dla mnie mdłe, gorzkie i włókniste. Całkowicie
zmieniłam o nich zdanie, kiedy zjadłam zielone - pycha, a do tego nie trzeba
ich obierać. Polecam:)
60 dkg piersi z kurczaka
10 dkg boczku surowego
wędzonego (pokrojonego w cienkie plastry)
1 pęczek szparagów
sól, pieprz do smaku
oliwa
olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi z kurczaka, umyć,
osuszyć, oczyścić i pokroić w dość paski. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron
i usmażyć na małej ilości oleju.
Przestudzić. Kurczaka zawinąć w plastry boczku i
ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. Szparagi opłukać, odciąć końcówki, ułożyć na blasze, oprószyć solą i pieprzem i polać oliwą. Przemieszać. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec 20-25 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz