Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Było już ciasto z bezą i rabarbarem, tym razem czas na jogurtowe. Jest pyszne, wilgotne i bardzo szybkie. Do tego słodkie truskawki świetnie przełamują kwaśny rabarbar. Sezon na jogurtowe uważam za otwarty:)

Składniki:
1 3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szkl. oleju
4 jajka
1 duży jogurt naturalny
3 szkl. mąki
3 laski rabarbaru
35 dkg truskawek

Wykonanie:
Truskawki obrać z szypułek, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki(może być na pół lub na cztery). Rabarbar obrać i pokroić w dość cienkie plastry.
Jajka utrzeć z cukrem.  Dodać jogurt i olej. Przemieszać.
Na końcu dodać mąkę zmieszaną z sodą.
Przemieszać i wrzucić rabarbar.
Gotową masę przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na górę dość gęsto ułożyć truskawki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka" (ok. 45-50 minut - zależy od piekarnika).
Pycha!!!

4 komentarze:

  1. Prawdziwie wiosenne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się doczekać rabarbaru. Pyszne ciasto zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczka mi narobiłaś na to ciasto / zapraszam na blog wreszcie mi się udało go ulepszyć nie trzeba już klikać pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. zmaminegozeszytu.pl4 maja 2017 20:19

    Bardzo dziękuję za miłe komentarze, ciasto jest na prawdę pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger