Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami
Było już ciasto z bezą i
rabarbarem, tym razem czas na jogurtowe. Jest pyszne, wilgotne i bardzo szybkie. Do tego słodkie truskawki świetnie przełamują kwaśny rabarbar. Sezon na jogurtowe uważam za otwarty:)
Na końcu dodać mąkę zmieszaną z sodą.
Przemieszać i wrzucić rabarbar.
Gotową masę przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na górę dość gęsto ułożyć truskawki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka" (ok. 45-50 minut - zależy od piekarnika).
1 3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szkl. oleju
4 jajka
1 duży jogurt naturalny
3 szkl. mąki
3 laski rabarbaru
35 dkg truskawek
Wykonanie:
Truskawki obrać z szypułek,
umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki(może być na pół lub na cztery).
Rabarbar obrać i pokroić w dość cienkie plastry.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt i olej.
Przemieszać. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z sodą.
Przemieszać i wrzucić rabarbar.
Gotową masę przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na górę dość gęsto ułożyć truskawki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka" (ok. 45-50 minut - zależy od piekarnika).
Pycha!!!
Prawdziwie wiosenne ciacho :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się doczekać rabarbaru. Pyszne ciasto zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńSmaczka mi narobiłaś na to ciasto / zapraszam na blog wreszcie mi się udało go ulepszyć nie trzeba już klikać pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe komentarze, ciasto jest na prawdę pyszne ;)
OdpowiedzUsuń