Pulpeciki z indyka z pęczakiem i pieczonym burakiem


Kolejny kulinarny eksperyment. Każde ze składników tego dania robiłam pierwszy raz. Pierś z indyka w połączeniu z pęczakiem i pieczonymi burakami pasują do siebie idealnie. Nie chcę się chwalić, ale wyszło pysznie. Polecam!!!

Składniki:
60 dkg piersi z indyka
450 ml bulionu drobiowego
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1/2 łyżeczki curry
5 średniej wielkości buraków
oliwa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 filiżanki zimnej wody
1 szkl. kaszy pęczak
2 1/2 szkl. wody
1/2 łyżki masła

Wykonanie:
Buraki obrać, pokroić w kostkę, polać oliwą, posypać solą i pieprzem, przemieszać.
Przykryć papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec 30-40 minut.

Mięso z indyka, umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić.
Przyprawić curry, solą i pieprzem, uformować dość małe kulki. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Następnie zalać bulionem.
Gotować pod przykryciem ok. 15-20 minut. Dodać mleko kokosowe i śmietanę.
Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Zagotować.
Kaszę wrzucić na osoloną wodę. Dodać masło. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, co jakiś czas przemieszać. Danie podawać ze świeżą, pokrojoną kolendrą.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger