Łosoś w sezamie z surówką z domowej kiszonej kapusty
Może to danie banalne, ale
bardzo szybkie i zdrowe. Długo zastanawiałam się z czym połączyć łososia. Padło
na surówkę z kapusty kiszonej zrobionej przez moją mamę - źródło jak
najbardziej sprawdzone. Korzystajmy z domowych kiszonek zrobionych jesienią, zwłaszcza
teraz, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza i nietrudno o przeziębienie. Samo
zdrowie!!!
40 dkg kapusty kiszonej
2 małe szalotki
1 marchewka
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki cukru
80 dkg łososia
oliwa
sok z cytryny
sezam
Wykonanie:
Kapustę przełożyć do miski,
dodać drobno pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę, sól,
pieprz, cukier i olej.
Przemieszać
i wstawić do lodówki. Łososia umyć, osuszyć i przekroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Odstawić na chwilę.
Po 15-20 minutach obtoczyć w sezamie i przełożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podawać z surówką z kapusty kiszonej.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz