Łosoś w sezamie z surówką z domowej kiszonej kapusty


Może to danie banalne, ale bardzo szybkie i zdrowe. Długo zastanawiałam się z czym połączyć łososia. Padło na surówkę z kapusty kiszonej zrobionej przez moją mamę - źródło jak najbardziej sprawdzone. Korzystajmy z domowych kiszonek zrobionych jesienią, zwłaszcza teraz, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza i nietrudno o przeziębienie. Samo zdrowie!!!

Składniki: 
40 dkg kapusty kiszonej
2 małe szalotki
1 marchewka
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki cukru
80 dkg łososia
oliwa
sok z cytryny
sezam

Wykonanie:
Kapustę przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę, sól, pieprz, cukier i olej.
Przemieszać i wstawić do lodówki.
Łososia umyć, osuszyć i przekroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Odstawić na chwilę.
Po 15-20 minutach obtoczyć w sezamie i przełożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podawać z surówką z kapusty kiszonej.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger