Niebo w gębie - sernik
Jest puszysty, delikatny i przepyszny. Mama piecze go odkąd pamiętam. Jest idealny na Wielkanoc. Niemal rozpływa się w ustach - sernik - po prostu "niebo w gębie":)
Zagnieść ciasto(1/4 odłożyć na górne paski). Rozwałkować w kształcie prostokąta i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Utrzeć. Na sam koniec wyłożyć 1/2 piany z białek, budyń i resztę piany.
Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na blachę. Z pozostawionego ciasta zrobić paski. Ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po 1/2 godziny zmniejszyć do 140 stopni i piec jeszcze przez następne 1/2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić w nim ciasto przez 20 minut.
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg cukru pudru
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu
1 jajko
2 żółtka
Wykonanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do
pieczenia, cukrem pudrem. Następnie dodać margarynę i smalec.
Posiekać składniki w misce. Wbić całe jajko i 2
żółtka. Zagnieść ciasto(1/4 odłożyć na górne paski). Rozwałkować w kształcie prostokąta i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na masę serową:
3 sery zmielone (każdy po 1/2
kg)
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl mleka
2 1/2 szkl. cukru pudru
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
6 jajek
Wykonanie:
Cukier puder utrzeć z żółtkami.
Dodać olej, dalej ucierać. Wyłożyć ser i wlać mleko. Utrzeć. Na sam koniec wyłożyć 1/2 piany z białek, budyń i resztę piany.
Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na blachę. Z pozostawionego ciasta zrobić paski. Ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po 1/2 godziny zmniejszyć do 140 stopni i piec jeszcze przez następne 1/2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić w nim ciasto przez 20 minut.
Pycha!!!
Przepis porywam ! wygląda pysznie i lekko. Pięknie udekorowałaś jajeczkami :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)Przepis baardzo polecam ;)
UsuńWspaniały sernik. Chętnie bym się poczęstowała,
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zapraszam w Święta Wielkanocne, obowiązkowo będzie pieczony ;)
UsuńPotwierdzam że ten sernik jest taki bo moja mama taki robiła
OdpowiedzUsuńDziękuję. Moja mama piecze go od mojego dzieciństwa. Ma zawsze tak samo pyszny smak :)
Usuń