Domowy pasztet - nie tylko na Wielkanoc
Można go zrobić nie tylko z
okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim
"swojski". Pieczemy go z mamą na każde święta. Jest w nim kilka
rodzajów mięsa - domowy pasztet :)
30 dkg wołowiny
30 dkg wieprzowiny
30 dkg cielęciny
1 większe udko z kurczaka
30 dkg chudego boczku
1/2 kg wątróbki drobiowej
2 cebule
2 marchewki
liść laurowy, ziele angielskie
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 czerstwa bułka
Wykonanie:
Mięso namoczyć na całą noc
(oprócz wątróbki). W międzyczasie zmienić wodę (ja zmieniłam ją trzykrotnie).
Osuszyć je i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Warzywa obrać,
marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić, dorzucić do mięsa.
Wszystko zalać zimną wodą (ok. 1 cm ponad mięsem).
Gotować 3 godziny. 15 minut przed końcem dodać
wątróbkę. Odstawić do ostygnięcia, po 20 minutach dołożyć czerstwą bułkę.
Wszystko zmielić na maszynce o małych oczkach. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać.
Następnie dodać ubitą pianę z białek, połączyć składniki.
Przełożyć do foremek.
Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz