Pychotka - ryż na mleku
Zwolenniczką mleka nie jestem,
ale ryż na mleku zrobiony w ten sposób uwielbiam. Jest pyszny i z pewnością
nadaje się jako "drugie bezmięsne danie" lub deser. Polecam :)
1 l mleka
1 szkl. ryżu
szczypta soli
1/2 szkl. cukru
2 jajka
8 dkg margaryny
smażone jabłka (ja miałam w
słoiku o pojemności 900 ml)
Wykonanie:
Ryż wrzucić do osolonego mleka.
Gotować na małym ogniu(ciągle mieszając), aż
całkowitego wchłonięcia się mleka. Pod koniec gotowania wrzucić cukier,
przemieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Do letniego ryżu wrzucić jajka i margarynę.
Lekko podgrzać, wymieszać.
Podzielić na dwie części. Włożyć warstwami do tortownicy wyścielonej pergaminem: ryż, jabłka, ryż.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż do zarumienienia(ok 1 godziny 15 minut).
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz