Pychotka - ryż na mleku


Zwolenniczką mleka nie jestem, ale ryż na mleku zrobiony w ten sposób uwielbiam. Jest pyszny i z pewnością nadaje się jako "drugie bezmięsne danie" lub deser. Polecam :)

Składniki:
1 l mleka
1 szkl. ryżu
szczypta soli
1/2 szkl. cukru
2 jajka
8 dkg margaryny
smażone jabłka (ja miałam w słoiku o pojemności 900 ml)

Wykonanie:
Ryż wrzucić do osolonego mleka.
Gotować na małym ogniu(ciągle mieszając), aż całkowitego wchłonięcia się mleka. Pod koniec gotowania wrzucić cukier, przemieszać.
Odstawić do ostygnięcia.
Do letniego ryżu wrzucić jajka i margarynę.
Lekko podgrzać, wymieszać.
Podzielić na dwie części. Włożyć warstwami do tortownicy wyścielonej pergaminem: ryż, jabłka, ryż.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż do zarumienienia(ok 1 godziny 15 minut).
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger