Domowe nuggetsy z plastrami pieczonych ziemniaków i sosem ketchupowo-majonezowym
Nie raz jadałam nuggetsy w "barach szybkiej obsługi". Zawsze mi smakowały, dlatego też postanowiłam zrobić je w domu. Tak, jak większość moich dań, są szybkie i niezbyt skomplikowane, a do tego bardzo smaczne i niskokaloryczne. Polecam :)
Składniki na sos:
2 1/2 łyżki ketchupu
2 łyżki gęstego jogurtu
naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć,
dokładnie wymieszać trzepaczką. Schłodzić w lodówce.
Składniki na panierkę:
1/2 łyżki czarnuszki
1 1/2 łyżki sezamu
2 łyżki bułki tartej
3 garście płatków
kukurydzianych
Wykonanie:
Płatki kukurydziane dokładnie
rozgnieść, dołożyć pozostałe składniki, przemieszać.
Składniki:
80 dkg piersi z kurczaka
6 średnich ziemniaków
oliwa
rozmaryn
przyprawa do ziemniaków, pieprz
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć,
osuszyć, oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, zmielić na maszynce.
Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Uformować
małe kulki, obtoczyć w panierce, lekko "rozklepać". Ułożyć na ruszcie wyścielonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni aż do zarumienienia.
Ziemniaki umyć, pokroić na dość grube plastry, obgotować (7 minut) i przestudzić.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, posypać rozmarynem, przyprawą do ziemniaków i oprószyć pieprzem.
Dokładnie przemieszać. Piec na dole piekarnika, razem z nuggetsami.
Smacznego!!!
Lecę po mięso (pozostałe składniki mam) i robię je dziś na obiad :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń