Obwarzanki
Już za dwa dni tłusty czwartek.
Czekają nas kolejki w najlepszych cukierniach oraz kilogramy zjedzonych pączków
i faworków. Ja postanowiłam wypróbować przepis, który jest w naszej rodzinie
już bardzo długo. Zobaczcie sami, co z tego wyszło:)
25 dkg sera półtłustego
38 dkg mąki tortowej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżki masła
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i
zagnieść ciasto.
Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, oprószyć je mąką
również z góry, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka, kieliszkiem dziurki w środku (z nich zrobiłam małe pączuszki).
Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym.
Wyjęte z oleju, odsączać na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym.
Przełożyć na półmisek. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz