Zapiekany bakłażan


Bakłażany uwielbiam pod każdą postacią, zwłaszcza latem, kiedy jest na nie sezon. Na przepis natknęłam się przeglądając jedną z gazetek reklamowych. Jak natchniona popędziłam więc na zakupy:) i tak oto powstał faszerowany bakłażan:)

Składniki:
3 małe bakłażany
45 dkg mięsa mielonego z łopatki
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
mały pęczek świeżej bazylii
2 łyżeczki suszonego tymianku
500 g rozdrobnionych pomidorów
3 kulki mozzarelli
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Wykonanie:
Bakłażany umyć, przekroić na pół, naciąć miąższ. Ułożyć na blasze, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. 
Włożyć na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor na oliwie (najpierw wrzucam cebulę, dopiero jak się troszkę podsmaży dodaję czosnek).
Dodać mięso, smażyć.
Wlać rozdrobnione pomidory, przemieszać, posypiać tymiankiem.
Lekko doprawić solą i pieprzem. Jeszcze przez 10 minut zostawić na wolnym ogniu. Z bakłażanów wyjąć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do sosu.
Pogotować razem jeszcze 5 minut.
Odstawić do ostygnięcia. 
Bazylię i mozzarellę pokroić, dołożyć do sosu.
Przemieszać, napełniać sosem bakłażanowe łódeczki.
Piec ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni.

Źródło przepisu: http://kuchnialidla.pl (trochę przeze mnie zmodyfikowany)
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger