Pierś z indyka w sosie słodko-kwaśnym
Od jakiegoś czasu na naszym stole króluje drób. Dzisiaj kolej na indyka. Do zrobienia tego dania zainspirowała mnie moja siostra, lecz nie byłabym sobą, gdybym go troszeczkę nie zmodyfikowała. Efekt końcowy - smakowało i to bardzo :)
Składniki:
Składniki:
70 dkg piersi z indyka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 całe brzoskwinie w syropie
1 marchewkę
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
1/2 słoiczka pędów bambusa
1/2 słoiczka kiełków soi
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, kolendra, kminek,
curry, kurkuma, papryka chilli, sos sojowy
olej rzepakowy
Wykonanie:
Filet z indyka umyć, osuszyć,
oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić kolendrą, kminkiem, sosem sojowym,
papryką chilli i curry. Polać olejem i wymieszać. Odstawić do lodówki.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na cztery i pociąć na paski. Brzoskwinie pokroić na półksiężyce.
Marchewkę obrać, umyć i pociąć na słupki.
Pierś z indyka usmażyć, dodać marchewkę.
Po 5 minutach dorzucić paprykę, lekko podlać wodą.
Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie wrzucić pędy bambusa, kiełki soi i wlać syrop z brzoskwini. Doprawić do smaku: solą, pieprzem kurkumą, sosem sojowym. Jeśli to konieczne, zredukować sos. Na koniec posypać mąką ziemniaczaną, przemieszać. Gotować 2 minuty. Podawać z ryżem.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na cztery i pociąć na paski. Brzoskwinie pokroić na półksiężyce.
Marchewkę obrać, umyć i pociąć na słupki.
Pierś z indyka usmażyć, dodać marchewkę.
Po 5 minutach dorzucić paprykę, lekko podlać wodą.
Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie wrzucić pędy bambusa, kiełki soi i wlać syrop z brzoskwini. Doprawić do smaku: solą, pieprzem kurkumą, sosem sojowym. Jeśli to konieczne, zredukować sos. Na koniec posypać mąką ziemniaczaną, przemieszać. Gotować 2 minuty. Podawać z ryżem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz