Muffinki nadziane kajmakiem
Po tłustym czwartku zostało jeszcze troszkę kajmaku.
Zastanawiałam się, co można z niego zrobić. Padło na muffinki. Przepis bardzo
prosty i szybki. Warto spróbować :)
Ciasto rozlać do foremek tak, aby sięgnęło ono wysokość mniejszą niż połowa foremki. Do każdej foremki dodać po solidnej łyżeczce kajmaku, zakryć łyżką ciasta.
Piec do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
Wykonanie:
Mleko wlać do miski, dodać olej i jajka. Dokładnie
wymieszać mikserem.
Dodać
połączone ze sobą suche składniki: mąkę, cukier szczyptę soli i proszek do
pieczenia. Rozmieszać. Ciasto rozlać do foremek tak, aby sięgnęło ono wysokość mniejszą niż połowa foremki. Do każdej foremki dodać po solidnej łyżeczce kajmaku, zakryć łyżką ciasta.
Piec do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz