Domowe nachos z sosem serowym


Długo zastanawiałam się nad ich zrobieniem. W końcu dojrzałam do tej decyzji i oto są - domowe nachos. Smakują troszkę inaczej niż te ze sklepu czy kupione przed seansem w kinie. Najlepiej jeść je zaraz po upieczeniu. Polecam!!!

 Składniki na nachos:
1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej
3/4 szkl. mąki pszennej
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki chilli
1/2 łyżeczki soli
3/4 szkl. letniej wody

Wykonanie: 
Mąki wrzucić do misy, dodać oliwę, paprykę słodką i ostrą, sól oraz wodę.
Zagnieść ciasto.
Stolnicę i ciasto oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozwałkowywać na grubość 0,5-1 mm.
Kroić na trójkąty (nie muszą być jednakowe).
Układać na blasze wyścielonej pergaminem.
Piec 12-13 minut (do zarumienienia) w temp 230 stopni.

Podawać z domowym lub kupnym sosem serowym.


Składniki na sos serowy:
ser cheddar (opakowanie 250 g)
3/4 szkl. mleka (jak ktoś chce otrzymać rzadszy sos - 1 szkl. mleka)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta papryki chilli
szczypta kurkumy
1 duża łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki

Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać mąkę- rozmieszać.
Dolać mleko i starty ser.
Dodać gałkę muszkatołową, paprykę chilli i kurkumę (dla koloru).
Gotować na malutkim ogniu (cały czas mieszając)aż ser się rozpuści. Zblendować całość na gładką masę. Ciepły sos podawać ze świeżo upieczonymi domowymi nachosami.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger