Domowe nachos z sosem serowym
Długo zastanawiałam się nad ich
zrobieniem. W końcu dojrzałam do tej decyzji i oto są - domowe nachos. Smakują
troszkę inaczej niż te ze sklepu czy kupione przed seansem w kinie. Najlepiej
jeść je zaraz po upieczeniu. Polecam!!!
1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej
3/4 szkl. mąki pszennej
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki chilli
1/2 łyżeczki soli
3/4 szkl. letniej wody
Wykonanie:
Mąki wrzucić do misy, dodać
oliwę, paprykę słodką i ostrą, sól oraz wodę.
Zagnieść ciasto. Stolnicę i ciasto oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozwałkowywać na grubość 0,5-1 mm.
Kroić na trójkąty (nie muszą być jednakowe).
Układać na blasze wyścielonej pergaminem.
Piec 12-13 minut (do zarumienienia) w temp 230 stopni.
Podawać z domowym lub kupnym
sosem serowym.
Składniki na sos serowy:
ser cheddar (opakowanie 250 g)
3/4 szkl. mleka (jak ktoś chce
otrzymać rzadszy sos - 1 szkl. mleka)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta papryki chilli
szczypta kurkumy
1 duża łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki
Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać mąkę-
rozmieszać.
Dolać mleko i starty ser. Dodać gałkę muszkatołową, paprykę chilli i kurkumę (dla koloru).
Gotować na malutkim ogniu (cały czas mieszając)aż ser się rozpuści. Zblendować całość na gładką masę. Ciepły sos podawać ze świeżo upieczonymi domowymi nachosami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz