Duszona pierś z kaczki z musem jabłkowym
Kiedyś kaczki były bardzo
popularne. Hodowano je na wsi i bardzo często pojawiały się jako
niedzielny obiad. Na jakiś czas zniknęły. Dziś znów cieszą nasze
podniebienia:)
5 średnich piersi z kaczki
4 jabłka szara reneta
sól, pieprz do smaku
majeranek
olej
Wykonanie:
Piersi z kaczki umyć, osuszyć,
oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron.
Posypać majerankiem, polać olejem i dokładnie wmasować
przyprawy. Lekko naciąć skórę.Patelnię rozgrzać i położyć na niej piersi(skórą do dołu).
Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Przełożyć do rondla wraz z tłuszczem, który się wytopił, podlać lekko wodą, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po 10 minutach zmniejszyć do 150 stopni. Piec jeszcze 30 minut(aż do miękkości).
Po upływie pół godziny dodać obrane i pokrojone na cztery części jabłka.
Ponownie włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni.
Dusić około 15-20 minut(do miękkości jabłek).
Pierś z kaczki wyjąć, jabłka rozetrzeć na mus.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, polać musem jabłkowym i posypać suszoną żurawiną.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz