Krem z pora


Zima, to czas, kiedy chętniej jemy zupy. Są treściwsze i bardziej rozgrzewają nasz organizm. Dzisiaj zapraszam Was na krem z pora:)

Składniki na bulion warzywny:
3 litry wody
3 średnie marchewki
1 większa pietruszka
1/2 średniej wielkości selera
zielona część pora
1 cebula
gałązka lubczyku
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Warzywa obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać i zagotować.

Gotować na wolnym ogniu 1,5-2 godziny(w międzyczasie dolać wodę, która wyparowała podczas gotowania). Odstawić do ostygnięcia. Przecedzić.

Składniki na krem z pora:
2 pory (białe części)
8-9 średnich ziemniaków
wędzony filet z łososia
3 litry bulionu
2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:
Por podsmażyć na maśle klarowanym, dodać pokrojone na cztery części ziemniaki.
Po 5 minutach wlać ugotowany wcześniej bulion.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Doprawić solą i pieprzem. Zblendować. Podawać z kawałkiem wędzonego łososia.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger