Krem z pora
Zima, to czas, kiedy chętniej
jemy zupy. Są treściwsze i bardziej rozgrzewają nasz organizm. Dzisiaj
zapraszam Was na krem z pora:)
3 litry wody
3 średnie marchewki
1 większa pietruszka
1/2 średniej wielkości selera
zielona część pora
1 cebula
gałązka lubczyku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa obrać, opłukać, włożyć
do garnka, zalać i zagotować.
Gotować na wolnym ogniu 1,5-2
godziny(w międzyczasie dolać wodę, która wyparowała podczas gotowania).
Odstawić do ostygnięcia. Przecedzić.
Składniki na krem z pora:
2 pory (białe części)
8-9 średnich ziemniaków
wędzony filet z łososia
3 litry bulionu
2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
Por podsmażyć na maśle
klarowanym, dodać pokrojone na cztery części ziemniaki.
Po 5 minutach wlać ugotowany wcześniej bulion. Gotować do miękkości ziemniaków.
Doprawić solą i pieprzem. Zblendować. Podawać z kawałkiem wędzonego łososia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz