Pieczone jabłka
To
smaczny deser na zimowy podwieczorek, zwłaszcza, wtedy, gdy na dworze panuje
siarczysty mróz. Jeszcze surowe jabłka można posypać migdałami i cynamonem, a upieczone podawać z lodami waniliowymi posypanymi pokruszonymi ciasteczkami zbożowymi.
Zapraszam i życzę smacznego:)
Składniki:
4 jabłka
4 płaskie łyżki konfitury z żurawiny
1/4 łyżki miodu
1 łyżeczka amaretto
1/4 kieliszka rumu
cynamon, płatki migdałów, ciasteczka zbożowe do posypania
lody waniliowe
Wykonanie:
Jabłka umyć, osuszyć, wyciąć z nich ogonek, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyścielonym pergaminem. Żurawinę pomieszać z miodem, amaretto i rumem.
Połączone składniki nałożyć do środka jabłek.
Zapraszam i życzę smacznego:)
Składniki:
4 jabłka
4 płaskie łyżki konfitury z żurawiny
1/4 łyżki miodu
1 łyżeczka amaretto
1/4 kieliszka rumu
cynamon, płatki migdałów, ciasteczka zbożowe do posypania
lody waniliowe
Wykonanie:
Jabłka umyć, osuszyć, wyciąć z nich ogonek, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyścielonym pergaminem. Żurawinę pomieszać z miodem, amaretto i rumem.
Połączone składniki nałożyć do środka jabłek.
Całość posypać migdałami i cynamonem. Całość posypać migdałami i
cynamonem.
Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podawać z lodami waniliowymi posypanymi pokruszonymi ciasteczkami
zbożowymi.
Pycha!!!
Wygląda znakomicie. Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuń