Makaron z jarmużem
Smak
jarmużu poznałam 2 lata temu. Wtedy moja mama po raz pierwszy posadziła go w
swoim ogródku. Nie znalazł on wielu chętnych wśród członków naszej rodziny,
jednak ja bardzo go polubiłam. Warzywo to posiada mnóstwo wartości odżywczych i
można przyrządzać je na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję podać go z
makaronem:)
Składniki:
25 dkg surowego wędzonego boczku
15 dkg jarmużu
1 opakowanie sera feta
1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego (250 g)
pieprz do smaku
Wykonanie:
Z boczku odcinamy skórę i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni na złoty kolor.
Łączymy go z fetą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron gotujemy 7-8 minut w posolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, jeszcze chwilę trzymamy na wolnym ogniu.
Składniki:
25 dkg surowego wędzonego boczku
15 dkg jarmużu
1 opakowanie sera feta
1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego (250 g)
pieprz do smaku
Wykonanie:
Z boczku odcinamy skórę i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni na złoty kolor.
Łączymy go z fetą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Jarmuż płuczemy, wrzucamy na 3-4 minuty na wrzącą
wodę, odcedzamy.
Dodajemy do boczku i sera.Makaron gotujemy 7-8 minut w posolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, jeszcze chwilę trzymamy na wolnym ogniu.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz