Domowe chipsiki
Od
jakiegoś czasu słyszałam w domu stale powtarzający się tekst: "zróbmy
chipsiki". To mój mąż:) W końcu dałam się namówić. Było warto. Domowe chipsy
smakują na prawdę inaczej. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu:)
Składniki:
40 dkg ziemniaków (wyszły 2 duże czarne blaszki)
oliwa
sól morska, pieprz
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i zetrzeć na tarce do warzyw o grubości 1-2 mm.
Składniki:
40 dkg ziemniaków (wyszły 2 duże czarne blaszki)
oliwa
sól morska, pieprz
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i zetrzeć na tarce do warzyw o grubości 1-2 mm.
Polać je oliwą, oprószyć solą morską i
ulubionymi przyprawami (ja posypałam ziołami prowansalskimi i suszonymi
pomidorami z czosnkiem i bazylią). Układać pojedynczo na blasze wyścielonej
pergaminem.
Piec od ok. 15
do 25 minut na termoobiegu w temperaturze 220 stopni na złoty kolor (dlaczego
taka rozbieżność czasowa? plastry moich ziemniaków były różnej grubości, piekły
się więc nierównomiernie, w między czasie wyjmowałam już te gotowe). Wyciągnąć
z piekarnika. Czekać aż wystygną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz