Łosoś pod szpinakową pierzynką


Szpinak nigdy nie należał do moich ulubionych. Zawsze wydawał mi się mdły i bez smaku. Kiedy dodamy do niego trochę czosnku i fety smakuje wyśmienicie. Łososia robiłam nie raz, ale w takim połączeniu to mój debiut. Zapraszam Was do spróbowania mojego przepisu:)

Składniki:
80 dkg świeżego łososia
3 ząbki czosnku
świeży szpinak (opakowanie 150 g)
1/2 opakowania fety
1 cytryna 
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz do smaku 

Wykonanie:
Czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym.
Wrzucić umyty szpinak, dusić pod przykryciem przez 6-7 minut (można lekko podlać wodą).
Następnie dodać fetę, dokładnie połączyć ją ze szpinakiem, doprawić pieprzem. Przestudzić.


Łososia pozbawić skóry, opłukać, osuszyć. Skropić cytryną, posypać solą i pieprzem.
Przełożyć go do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch wyłożyć przygotowany szpinak. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. (przez 45 minut pod folią, na ostatnie 5 minut odkryć).

Podawać z ziemniaczkami.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger