Łosoś pod szpinakową pierzynką
Szpinak nigdy nie należał do moich ulubionych. Zawsze wydawał mi się mdły i bez smaku. Kiedy dodamy do niego trochę czosnku i fety smakuje wyśmienicie. Łososia robiłam nie raz, ale w takim połączeniu to mój debiut. Zapraszam Was do spróbowania mojego przepisu:)
80 dkg świeżego łososia
3 ząbki czosnku
świeży szpinak (opakowanie 150
g)
1/2 opakowania fety
1 cytryna
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Czosnek obrać, drobno pokroić i
podsmażyć na maśle klarowanym.
Wrzucić umyty szpinak, dusić pod przykryciem przez 6-7
minut (można lekko podlać wodą). Następnie dodać fetę, dokładnie połączyć ją ze szpinakiem, doprawić pieprzem. Przestudzić.
Łososia pozbawić skóry, opłukać, osuszyć. Skropić
cytryną, posypać solą i pieprzem.
Przełożyć go do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć przygotowany szpinak. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. (przez 45 minut pod folią, na ostatnie 5 minut odkryć).
Podawać z ziemniaczkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz