Duszony schab z warzywami
Schab można przyrządzić na
różne sposoby. Ja proponuję podać go z warzywami. Na pewno posmakuje
zwolennikom i przeciwnikom "tradycyjnego schabowego":)
1/2 kg schabu (miałam
przygotowane plastry na schabowe)
1 cebula czerwona
1 cukinia
2 papryki (1 czerwona, 1 żółta)
sól, pieprz, cząber, majeranek,
papryka czerwona
olej do smażenia
8 małych ziemniaków
świeży lub suszony rozmaryn
oliwa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć
i pokroić na 4 części. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i
pieprzem, polać oliwą, przemieszać i posypać rozmarynem.
Plastry schabu lekko rozbić, pokroić na kawałki,
przyprawić cząbrem, majerankiem, solą, pieprzem i papryką. Dobrze wymieszać i wrzucić na rozgrzany olej.
Podsmażyć na złoty kolor, troszkę podlać wodą, przykryć i włożyć na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (od czasu do czasu przemieszać i sprawdzić poziom wody).
Po 20 minutach na dół piekarnika włożyć ziemniaki i piec (ok. 30 minut) razem ze schabem.
Warzywa umyć. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, podobnie jak cukinię pokroić na dość "solidne" kawałki. Cebulę podzielić na sześć części, rozdzielić każdą warstwę.
Po 30 minutach do schabu dorzucić warzywa.
Dusić jeszcze 20 minut.
Podawać z pieczonymi
ziemniakami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz