Leśny mech
Na bazie tego ciasta powstał już weekendowy torcik dyniowy. Teraz przyszedł czas na leśny mech - ciasto, które od dawna za mną "chodziło". Wyszło na prawdę dobre, a z dnia na dzień stawało się jeszcze lepsze. Polecam!!!
Składniki na masę:
250 g mascarpone
1 śmietanka 30% (opakowanie 500 ml)
3-4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
1/2 łyżeczki skórki z limonki
2 łyżeczki soku z limonki
Wykonanie:
Mascarpone,
śmietankę, cukier puder i śmietan-fix umieścić w naczyniu, ubijać do
uzyskania puszystej masy, wlać sok i wsypać skórkę z limonki, przemieszać. Schłodzić.
Składniki na ciasto, jego nasączenie i dekorację:
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 szkl. mąki
200 g świeżego szpinaku
100 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
herbata z cukrem i cytryną
maliny do dekoracji
Wykonanie :
Do umytego szpinaku dodać wodę, zblendować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej. Następnie wsypać mąkę pomieszaną z sodą i proszkiem oraz wlać szpinak. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na końcu dodać pianę, lekko przemieszać (najlepiej ręcznie). Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem (o średnicy 26-28 cm) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec godzinę (zależy od piekarnika, jeśli trzeba dłużej, to pieczemy do tzw. suchego patyczka). Ciasto podzielić na trzy części (ściąć stożkową górę), rozłożyć blaty. Pierwszy z nich obficie nasączyć herbatą z cytryną i posmarować masą. Podobnie postąpić z drugim blatem. Z trzeciego - górnego blatu wyciągnąć ciasto z wewnątrz, pokruszyć, posypać wierzch i udekorować malinami(można granatem). Schłodzić w lodówce.
Składniki na masę:
250 g mascarpone
1 śmietanka 30% (opakowanie 500 ml)
3-4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
1/2 łyżeczki skórki z limonki
2 łyżeczki soku z limonki
Wykonanie:
Składniki na ciasto, jego nasączenie i dekorację:
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 szkl. mąki
200 g świeżego szpinaku
100 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
herbata z cukrem i cytryną
maliny do dekoracji
Wykonanie :
Do umytego szpinaku dodać wodę, zblendować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej. Następnie wsypać mąkę pomieszaną z sodą i proszkiem oraz wlać szpinak. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na końcu dodać pianę, lekko przemieszać (najlepiej ręcznie). Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem (o średnicy 26-28 cm) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec godzinę (zależy od piekarnika, jeśli trzeba dłużej, to pieczemy do tzw. suchego patyczka). Ciasto podzielić na trzy części (ściąć stożkową górę), rozłożyć blaty. Pierwszy z nich obficie nasączyć herbatą z cytryną i posmarować masą. Podobnie postąpić z drugim blatem. Z trzeciego - górnego blatu wyciągnąć ciasto z wewnątrz, pokruszyć, posypać wierzch i udekorować malinami(można granatem). Schłodzić w lodówce.
Pycha!!!
Jedno z lepszych ciast, a do tego ślicznie wyglądające :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze ciasto! zaraz po szarlotce :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńTo ciasto zawsze mnie zachwyca :)
OdpowiedzUsuńPycha ciasto.
OdpowiedzUsuńJaki ładny kolorek :)
OdpowiedzUsuńMartusia zjadłam bym takie ciacho dawno niejadłam ze szpinakiem
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i pięknie wyglądające ciasto :) Robię takie i bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje ;) Uwielbiam to ciasto <3
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuń