Delicja truskawkowo-malinowa
Ostatnie 2 tygodnie spędziliśmy na urządzaniu pokoju dla malucha: składaniu mebelków, praniu, prasowaniu i układaniu... Teraz pozostaje tylko czekać :) Czekanie na potomka osładzamy sobie troszkę pysznymi ciastami. Dzisiaj zapraszam Was na delicje :)
Składniki na polewę:
2 czekolady mleczne (każda po 100 g)
100 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać śmietanką, rozpuścić, pilnować, by nie doprowadzić do zagotowania.
Składniki do przełożenia ciasta:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka malinowa
600 ml wrzątku
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
1 serek mascarpone (opakowanie 250 g)
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
1 biszkopt
herbata czarna z cytryną i cukrem do nasączenia
truskawki i maliny do "nadziania"
Wykonanie:
Biszkopta przekroić na dwie części (wyższą i niższą). Wyższą część (spód) nasączyć herbatą i posmarować konfiturą porzeczkową.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Śmietanę wlać do misy, dodać mascarpone, śmietan-fixy i cukier puder, ubić na sztywno. Tak powstałą masą posmarować ciasto.
W górnej części biszkoptu zrobić dziurki (5 rzędów, po 3 w każdym), "pokrywki" od dziurek ułożyć tak, żebyśmy wiedzieli która, do której dziurki. "Szkielet" przełożyć na masę. Każdą dziurkę wypełnić owocami - truskawkami i malinami, zalać tężejącą galaretką i od razu przykryć wyciętymi kółkami.
Ciasto polać obficie polewą, przechowywać w lodówce.
Składniki na polewę:
2 czekolady mleczne (każda po 100 g)
100 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać śmietanką, rozpuścić, pilnować, by nie doprowadzić do zagotowania.
Składniki do przełożenia ciasta:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka malinowa
600 ml wrzątku
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
1 serek mascarpone (opakowanie 250 g)
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
1 biszkopt
herbata czarna z cytryną i cukrem do nasączenia
truskawki i maliny do "nadziania"
Wykonanie:
Biszkopta przekroić na dwie części (wyższą i niższą). Wyższą część (spód) nasączyć herbatą i posmarować konfiturą porzeczkową.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Śmietanę wlać do misy, dodać mascarpone, śmietan-fixy i cukier puder, ubić na sztywno. Tak powstałą masą posmarować ciasto.
W górnej części biszkoptu zrobić dziurki (5 rzędów, po 3 w każdym), "pokrywki" od dziurek ułożyć tak, żebyśmy wiedzieli która, do której dziurki. "Szkielet" przełożyć na masę. Każdą dziurkę wypełnić owocami - truskawkami i malinami, zalać tężejącą galaretką i od razu przykryć wyciętymi kółkami.
Ciasto polać obficie polewą, przechowywać w lodówce.
Pycha!!!
mmm, musi być przepyszne <3
OdpowiedzUsuńMartusia z chęciom bym zjadła takie ciacho ,po zatym życzę ci wam spokojnego oczekiwania na potomka pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Wpraszam się na duży kawałek 😃
OdpowiedzUsuńPychota <3
OdpowiedzUsuńMniam,ależ wspaniałe ciacho!☺
OdpowiedzUsuńObserwuję i pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńKolejne ciasto, które pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne to ciasto, z radością zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńczy ja to mogę pożreć całe?:D obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)
OdpowiedzUsuńGratuluje pomysłowości :) Ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny pomysł :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda to ciasto i musi być pyszne!!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Idealne ciasto na imprezę - goście na pewno będą zachwyceni :D
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo proste do zrobienia i tak dużo czasu ono też nie zabiera.
OdpowiedzUsuńCiasto samo w sobie wygląda rewelacyjnie :)
Ależ apetyczne jest to ciasto! Pyszności :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasta pieczesz! :)
OdpowiedzUsuńczy ja to mogę pożreć całe?:D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) Fajny pomysł z tymi dziurkami w biszkopcie.
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałeczek takiego ciasta, nawet dwa:D
OdpowiedzUsuńMniam! Takie czekanie to sama przyjemność :)
OdpowiedzUsuńTroszkę przy nim pracy, ale warto je zrobić :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok aż zgłodniałam *.* Z chęcią wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com
Ale narobiułaś mi smaka na takie ciasto.Musi byc pyszne. Wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto jak sama nazwa wskazuje DELICJA , piekę drugi raz polecam Dzięki Martusiu za przepis :-)
OdpowiedzUsuń