Tarta bezowa z truskawkami i borówkami w galaretce

Kiedy zbliża się weekend warto upiec coś samemu. Nawet najprostsze ciasto, ale domowe, jest pysznym dodatkiem do kawy. Ja tym razem upiekłam bardzo lubiane u mnie kruche z bezą, tylko w formie tarty i z dodatkiem galaretki. Wyszło pysznie, polecam!!!

Składniki na ciasto (spód):
1 1/2 szkl. mąki
125 g masła (o temperaturze pokojowej)
3 żółtka
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść ciasto, wyłożyć je na wysokość 3/4 tortownicy wyścielonej pergaminem (o średnicy 26 cm).

Pozostałe składniki:
1 budyń śmietankowy
3 białka
3/4 szkl. cukru drobnego
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru pudru
45 dkg truskawek
35 dkg borówek
bułka tarta do wysypania spodu ciasta

Wykonanie:
Borówki i truskawki umyć oraz osuszyć. Z truskawek odciąć szypułki i pokroić je na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić na patelnie, wsypać cukier puder i smażyć do miękkości. Na koniec wsypać galaretkę, zmniejszyć ogień i mieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić.
Z białek ubić pianę, powoli dodawać cukier, ciągle ubijając. Na koniec wsypać budyń, delikatnie przemieszać. Spód ciasta wysypać bułką tartą, wyłożyć na nim owoce, a następnie bezę.
Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Pycha!!!

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciasto, pięknie wygląda każda warstwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto kojarzy się z czymś lekkim i letnim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owoce i beza- dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuję i na pewno musi jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger