Pieczone ziemniaki i szparagi pod parmezanem
Jak wprowadzaliśmy się do naszego mieszkania (5 lat temu) w zestawie z mikrofalówką dostaliśmy patelnię teflonową właśnie do niej. Włożyłam ją na dno szuflady i aż wstyd się przyznać, ale do tej pory nie używałam. Niedawno stwierdziłam, że czas ją "odkopać" i zrobiłam na niej pizzę. Nie była taka, jak na blasze z dziurkami, ale smakowała. Dziś zrobiłam na niej ziemniaki ze szparagami zapiekane pod parmezanem i do tego dania sprawdziła się idealnie. Było bardzo chrupiąco :)
Składniki:
4 młode ziemniaki
1 pęczek zielonych szparagów
4 gałązki świeżego tymianku
4 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa
papryka ostra
sól, pieprz do smaku
parmezan do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, podgotować przez 10 minut, przestudzić. Pokroić je w plastry, ułożyć na patelni (lub blasze), polać oliwą, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, przemieszać, ułożyć gałązki tymianku i rozmarynu i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Szparagi umyć, osuszyć, obciąć końcówki i pokroić na 3 części. Wrzucić je do miseczki, posypać solą, pieprzem, polać oliwą i przemieszać.
Po ok. 10-12 minutach z ziemniaków wyciągnąć zioła i wyłożyć szparagi.
Całość piec kolejne 10-12 minut. Na sam koniec na warzywa zetrzeć parmezan, zapiec ok. 3-4 minut.
Składniki:
4 młode ziemniaki
1 pęczek zielonych szparagów
4 gałązki świeżego tymianku
4 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa
papryka ostra
sól, pieprz do smaku
parmezan do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, podgotować przez 10 minut, przestudzić. Pokroić je w plastry, ułożyć na patelni (lub blasze), polać oliwą, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, przemieszać, ułożyć gałązki tymianku i rozmarynu i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Szparagi umyć, osuszyć, obciąć końcówki i pokroić na 3 części. Wrzucić je do miseczki, posypać solą, pieprzem, polać oliwą i przemieszać.
Po ok. 10-12 minutach z ziemniaków wyciągnąć zioła i wyłożyć szparagi.
Całość piec kolejne 10-12 minut. Na sam koniec na warzywa zetrzeć parmezan, zapiec ok. 3-4 minut.
Pycha!!!
Wiosenne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenne i pyszne :)
UsuńPyszne danie , lubię pieczone ziemniaczki, a ze szparagi to poezja smaku 💛💚
OdpowiedzUsuńPolecam to połączenie ;)
UsuńOj szparagi to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :)
UsuńKochana to coś dla mnie, uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko :)
UsuńPyszny pomysł :) Ostatnio bardzo polubiłam się z parmezanem :D
OdpowiedzUsuńJa też dość często go używam :)
UsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńProste a zarazem wykwintne!
OdpowiedzUsuń