Świąteczny seromakowiec
Przepis na sernik pojawił się już na blogu. Postanowiłam go jednak troszkę zmodyfikować i wykorzystać masę makową z bakaliami HELIO, którą otrzymałam w świątecznej paczce od tej firmy. Całość wyszła znakomicie. Sami zobaczcie efekty :)
Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru
2 żółtka
1 jajko
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu (czubata)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść ciasto.
Rozłożyć je na spodzie blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem.
Składniki na masę:
1 1/2 kg sera zmielonego
1/2 szkl. oleju
ok. 1 szkl. mleka
2 szkl. cukru pudru
1 1/2 budyniu śmietankowego
6 jajek
1 polewa i dekoracja biała
1 puszka masy makowej HELIO
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej. Następnie wyłożyć ser i wlać mleko, dokładnie połączyć ze sobą.
Na koniec wyłożyć ubitą pianę z białek i wsypać budyń, przemieszać ręcznie (już bez użycia miksera).
Połowę gotowej masy wylać na blachę, równomiernie wyłożyć masę makową, zalać pozostałą częścią masy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
Piec ok. 1godziny i 10 minut. Po przestygnięciu polać białą polewą.
Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru
2 żółtka
1 jajko
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu (czubata)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść ciasto.
Rozłożyć je na spodzie blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem.
Składniki na masę:
1 1/2 kg sera zmielonego
1/2 szkl. oleju
ok. 1 szkl. mleka
2 szkl. cukru pudru
1 1/2 budyniu śmietankowego
6 jajek
1 polewa i dekoracja biała
1 puszka masy makowej HELIO
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej. Następnie wyłożyć ser i wlać mleko, dokładnie połączyć ze sobą.
Na koniec wyłożyć ubitą pianę z białek i wsypać budyń, przemieszać ręcznie (już bez użycia miksera).
Połowę gotowej masy wylać na blachę, równomiernie wyłożyć masę makową, zalać pozostałą częścią masy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
Piec ok. 1godziny i 10 minut. Po przestygnięciu polać białą polewą.
Pycha!!!
Kiedyś robiłam ale z większą iloscią maku i to był hit :)
OdpowiedzUsuńPołączenie dwóch moich ulubionych ciast! Przyznam, że sama jeszcze nie piekłam, ale wyobrażam sobie, że smakuje cudownie :)
OdpowiedzUsuńZapachniało Świętami, ale chociaż do Świąt jeszcze troszkę czasu to ciasto takie bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńŚwięta tuż, tuż :) To ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta. Aż świętami zapachniało :)
OdpowiedzUsuńJest smacznie!
OdpowiedzUsuńAleż u Ciebie jest świątecznie. Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńdwa ulubione ciasta w jednym to jest to!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, żeby połączyć dwa ciasta :D Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, uwielbiam seromakowce :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne świąteczne ciacho, mniam! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe 2 w 1, fajna alternatywa jak się nie ma dużej rodziny i jest konflikt interesów co do ulubionego ciasta ;) Tą masę makową muszę koniecznie wypróbować, bo ponoć jest bezglutenowa.
OdpowiedzUsuńTeż mam masę makową - chyba się skuszę na Twój przepis.
OdpowiedzUsuńJak świątecznie u Ciebie�� ja za gotową masą makową nie przepadam...kiedyś (jakieś 7lat temu) kupiłam i wywaliłam...same olejki jak perfumy
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo lubię połączenie sernika z makiem :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie cały czas się zastanawiam, czy mam upiec seromak czy sernik i makowiec na święta. Dzisiaj wybrałabym seromak!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudownie. Aż mi Świętami już zapachniało. :)
OdpowiedzUsuń