Kurczak pieczony z warzywami i ziołami
Kurczak to świetny pomysł na obiad, kiedy każdy z domowników lubi inną jego część. Ja uwielbiam piersi, mimo że, dla niektórych to mięso jest zbyt suche. Inni wolą udko, pałkę lub skrzydło. Na takim obiedzie każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam i zapraszam do wypróbowania :)
Składniki:
1 kurczak zagrodowy (waga 2 kg)
2 marchewki
1/3 większego selera
1 pietruszka
kilka świeżych liści laurowych
3-4 gałązki rozmarynu
4 plastry masła (każdy ok.1/2 cm)
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
majeranek
papryka słodka i ostra
olej
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić (również w środku), umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i paprykami (dobrze wetrzeć przyprawy, również w środku), włożyć do miski, polać olejem i wstawić na całą noc do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zgnieść, pozostawić w łupinach. Rozmaryn i liście laurowe umyć. Kurczaka przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczony. Do środka włożyć gałązkę rozmarynu i dwa ząbki czosnku. Liście laurowe, pozostały czosnek, rozmaryn oraz warzywa porozkładać po naczyniu. Na samym końcu ułożyć na kurczaku plasterki masła ( w różnych miejscach).
Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec dwie godziny (od czasu do czasu zajrzeć i polać kurczaka wytopionym sosem). 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę.
Składniki:
1 kurczak zagrodowy (waga 2 kg)
2 marchewki
1/3 większego selera
1 pietruszka
kilka świeżych liści laurowych
3-4 gałązki rozmarynu
4 plastry masła (każdy ok.1/2 cm)
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
majeranek
papryka słodka i ostra
olej
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić (również w środku), umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i paprykami (dobrze wetrzeć przyprawy, również w środku), włożyć do miski, polać olejem i wstawić na całą noc do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zgnieść, pozostawić w łupinach. Rozmaryn i liście laurowe umyć. Kurczaka przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczony. Do środka włożyć gałązkę rozmarynu i dwa ząbki czosnku. Liście laurowe, pozostały czosnek, rozmaryn oraz warzywa porozkładać po naczyniu. Na samym końcu ułożyć na kurczaku plasterki masła ( w różnych miejscach).
Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec dwie godziny (od czasu do czasu zajrzeć i polać kurczaka wytopionym sosem). 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę.
Pycha!!!
Moja siostra lubi pieczonego kurczaka ale nie je często ;)
OdpowiedzUsuńTaki kurczaczek idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. W sumie dawno nie piekłam kurczaka w całości.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu jest podobnie - każdy woli inną część :) A kurczak wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńTak przygotowany kurczak na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńDo tego frytki, siwa kapusta i pyszny obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńcudownie wypieczony! mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym zjadła. Wygląda pysznie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia zawsze robiła takiego kurczaka na niedzielny obiad :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kurczaka, na niedzielny obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńIdealny obiadek
OdpowiedzUsuńWyśmienity obiadek :) Chętnie zjadłabym takiego pieczonego kurczaka :)
OdpowiedzUsuń