Z urodzinowymi życzeniami dla PS VR
W tym roku Sony PS VR ma swoje pierwsze urodziny i w związku z tym został ogłoszony konkurs. Za namową mojego męża i z jego pomocą upiekłam tort na tą okazję :) Zrezygnowałam z typowego zdobienia masą cukrową, postawiłam na tradycyjne masy. Wyszło na prawdę pysznie!!!
Składniki i wykonanie biszkopta
(ok. 3/4 powstałej masy biszkoptowej wlałam do tortownicy wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 22 cm), resztę do keksówki o standardowych rozmiarach).
Składniki na I masę:
1 biała czekolada
250 ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (opakowanie 250 g)
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i śmietan-fix dać do misy, ubić na sztywną masę, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, przemieszać, schłodzić.
Składniki na II masę:
500 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fixu
Wykonanie:
Śmietankę wlać do misy, dodać cukier puder i śmietan-fixy, ubić.
Schłodzić.
Pozostałe składniki:
3/4 białej czekolady
2 płaskie łyżki masła
mleko
herbata z cytryną i cukrem do nasączenia
1 konfitura z owoców leśnych (mniejszy słoiczek)
niebieski barwnik
1 lukier czekoladowy
1 lukier biały
pisaki lukrowe
Wykonanie:
Prostokątny biszkopt podzielić na dwie części (3/4 i 1/4), zrobić z niego okulary, posmarować masą z mascarpone, schłodzić.
Czekoladowy lukier podgrzać, polać nim odpowiednie pola. Białą opaskę zrobić z masy śmietanowej, a niebieskie części z białego lukru pomieszanego z niebieskim barwnikiem. Schłodzić. Resztą niebieskiego lukru polać kółko wycięte z 1/4 prostokątnego biszkopta. Z okrągłego biszkopta ściąć górę, kawałek oblać białym lukrem, pozostawić do wyschnięcia. Wyciąć z niego logo PS. Ułożyć na niebieskim kółku. Okrągły biszkopt podzielić na trzy części.
Przekładać kolejno: 1 blat - herbata do nasączenia - konfitura - masa śmietanowa - 2 blat - nasączyć - konfitura - masa z mascarpone - 3 blat - nasączyć - konfitura - masa śmietanowa (nią posmarować również boki).
Górę udekorować białą bitą śmietaną pomieszaną z niebieskim barwnikiem, położyć na środku logo. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i troszkę mleka (trzeba uzyskać lejącą konsystencję, ale nie za rzadką) i barwnik, przemieszać. Ciepłą, ale nie gorącą polewą polać ciasto. Na końcu ozdobić tort pisakami cukrowymi.
Składniki i wykonanie biszkopta
(ok. 3/4 powstałej masy biszkoptowej wlałam do tortownicy wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 22 cm), resztę do keksówki o standardowych rozmiarach).
Składniki na I masę:
1 biała czekolada
250 ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (opakowanie 250 g)
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i śmietan-fix dać do misy, ubić na sztywną masę, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, przemieszać, schłodzić.
Składniki na II masę:
500 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fixu
Wykonanie:
Śmietankę wlać do misy, dodać cukier puder i śmietan-fixy, ubić.
Schłodzić.
Pozostałe składniki:
3/4 białej czekolady
2 płaskie łyżki masła
mleko
herbata z cytryną i cukrem do nasączenia
1 konfitura z owoców leśnych (mniejszy słoiczek)
niebieski barwnik
1 lukier czekoladowy
1 lukier biały
pisaki lukrowe
Wykonanie:
Prostokątny biszkopt podzielić na dwie części (3/4 i 1/4), zrobić z niego okulary, posmarować masą z mascarpone, schłodzić.
Czekoladowy lukier podgrzać, polać nim odpowiednie pola. Białą opaskę zrobić z masy śmietanowej, a niebieskie części z białego lukru pomieszanego z niebieskim barwnikiem. Schłodzić. Resztą niebieskiego lukru polać kółko wycięte z 1/4 prostokątnego biszkopta. Z okrągłego biszkopta ściąć górę, kawałek oblać białym lukrem, pozostawić do wyschnięcia. Wyciąć z niego logo PS. Ułożyć na niebieskim kółku. Okrągły biszkopt podzielić na trzy części.
Przekładać kolejno: 1 blat - herbata do nasączenia - konfitura - masa śmietanowa - 2 blat - nasączyć - konfitura - masa z mascarpone - 3 blat - nasączyć - konfitura - masa śmietanowa (nią posmarować również boki).
Górę udekorować białą bitą śmietaną pomieszaną z niebieskim barwnikiem, położyć na środku logo. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i troszkę mleka (trzeba uzyskać lejącą konsystencję, ale nie za rzadką) i barwnik, przemieszać. Ciepłą, ale nie gorącą polewą polać ciasto. Na końcu ozdobić tort pisakami cukrowymi.
Schłodzić.
Pycha!!!
Pysznie wygląda ten tort :) Mniam...Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńFajny tort, życzę powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie! :D
Piękny torcik :) aż ślinka leci. To może, ja podam Ci moją datę urodzin :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
Pysznie wygląda :-) powodzenia w konkursie :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Ale bym zjadła kawałek takiego torcika :D
OdpowiedzUsuńTort wspaniale wygląda zjadłam bym kawałek
OdpowiedzUsuńale pychotka! wygląda przepysznie! <3
OdpowiedzUsuń