Mięsne kuleczki w sosie borowikowym

Tegoroczna jesień, choć kapryśna,  bardzo obficie obdarza nas w grzyby. Dziś serwuję Wam nie kurki, ale jedne z najszlachetniejszych - borowiki. W połączeniu z klopsikami gotowanymi na bulionie Krakus smakują idealnie. Danie to polecam wszystkim wielbicielom grzybów, ale i nie tylko, bo jest rewelacyjne ;)

Składniki:
75 dkg łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
3 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
650 ml bulionu drobiowego (150 ml koncentratu bulionu drobiowego KRAKUS 500 ml wrzątku)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
40 dkg pokrojonych borowików
1 śmietana 12% (do zup, sosów - opakowanie 200g)
4 liście laurowe
mąka z wodą "do zaklepania"

Wykonanie: 
Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Bulion wlać do garnka lub głębokiej patelni, doprowadzić do wrzenia. 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z czosnkiem. Zarówno cebulę, jak i czosnek dodać do mięsa, wsypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, przemieszać.
Przy pomocy łyżeczki formować z mięsa małe kulki, wrzucać na bulion, gotować 25 minut (obracać co jakiś czas).
Pozostałe cebule również obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, smażyć na złoty kolor. Następnie dorzucić borowiki, przemieszać.
Po chwili dodać liście laurowe, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć jeszcze 7-10 minut. Tak przygotowane grzyby dodać do klopsików, zagotować.
Po chwili wlać śmietanę, zaklepać mąką, zagotować.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Pycha!!!


14 komentarzy:

  1. Musi być pyszne! Ja zawsze robię te kuleczki w koperkowo smietanowym sosie ale muszę spróbować twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie i chętnie bym takie cudo zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka narobiłaś juz bym to zjadła

    OdpowiedzUsuń
  4. Miseczka pyszność :) Danie wygląda i na pewno smakuje świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Grzyby teraz na topie :) wspaniałe danie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym spróbować borowika ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście, grzybów nie brakuje :) super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż jeść mi się zachciało, a jest już po 20-tej. :) Uwielbiam takie smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekway przepis, Zapisuję do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Te borowiki wyglądają przepysznie. W tym roku nie miałam okazji ich jeść, bo prawie wszystko poszło do suszenia. Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam coś takiego z kurkami. Pyszne było. Marzą mi się takie grzyby, ale do lasu nie mam czasu chodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja lubię grzybki. Już pędzę do Ciebie na obiadek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda smakowicie
    lubie smak świeżych grzybów
    +obs

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger