Mięsne kuleczki w sosie borowikowym
Tegoroczna jesień, choć kapryśna, bardzo obficie obdarza nas w grzyby. Dziś serwuję Wam nie kurki, ale jedne z najszlachetniejszych - borowiki. W połączeniu z klopsikami gotowanymi na bulionie Krakus smakują idealnie. Danie to polecam wszystkim wielbicielom grzybów, ale i nie tylko, bo jest rewelacyjne ;)
Składniki:
75 dkg łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
3 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
650 ml bulionu drobiowego (150 ml koncentratu bulionu drobiowego KRAKUS 500 ml wrzątku)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
40 dkg pokrojonych borowików
1 śmietana 12% (do zup, sosów - opakowanie 200g)
4 liście laurowe
mąka z wodą "do zaklepania"
Wykonanie:
Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Bulion wlać do garnka lub głębokiej patelni, doprowadzić do wrzenia. 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z czosnkiem. Zarówno cebulę, jak i czosnek dodać do mięsa, wsypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, przemieszać.
Przy pomocy łyżeczki formować z mięsa małe kulki, wrzucać na bulion, gotować 25 minut (obracać co jakiś czas).
Pozostałe cebule również obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, smażyć na złoty kolor. Następnie dorzucić borowiki, przemieszać.
Po chwili dodać liście laurowe, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć jeszcze 7-10 minut. Tak przygotowane grzyby dodać do klopsików, zagotować.
Po chwili wlać śmietanę, zaklepać mąką, zagotować.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Składniki:
75 dkg łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
3 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
650 ml bulionu drobiowego (150 ml koncentratu bulionu drobiowego KRAKUS 500 ml wrzątku)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
40 dkg pokrojonych borowików
1 śmietana 12% (do zup, sosów - opakowanie 200g)
4 liście laurowe
mąka z wodą "do zaklepania"
Wykonanie:
Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Bulion wlać do garnka lub głębokiej patelni, doprowadzić do wrzenia. 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z czosnkiem. Zarówno cebulę, jak i czosnek dodać do mięsa, wsypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, przemieszać.
Przy pomocy łyżeczki formować z mięsa małe kulki, wrzucać na bulion, gotować 25 minut (obracać co jakiś czas).
Pozostałe cebule również obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, smażyć na złoty kolor. Następnie dorzucić borowiki, przemieszać.
Po chwili dodać liście laurowe, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć jeszcze 7-10 minut. Tak przygotowane grzyby dodać do klopsików, zagotować.
Po chwili wlać śmietanę, zaklepać mąką, zagotować.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Pycha!!!
Musi być pyszne! Ja zawsze robię te kuleczki w koperkowo smietanowym sosie ale muszę spróbować twojej wersji:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie i chętnie bym takie cudo zjadła :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś juz bym to zjadła
OdpowiedzUsuńMiseczka pyszność :) Danie wygląda i na pewno smakuje świetnie :D
OdpowiedzUsuńGrzyby teraz na topie :) wspaniałe danie.
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować borowika ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, grzybów nie brakuje :) super danie :)
OdpowiedzUsuńAż jeść mi się zachciało, a jest już po 20-tej. :) Uwielbiam takie smaki. :)
OdpowiedzUsuńCiekway przepis, Zapisuję do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńTe borowiki wyglądają przepysznie. W tym roku nie miałam okazji ich jeść, bo prawie wszystko poszło do suszenia. Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam coś takiego z kurkami. Pyszne było. Marzą mi się takie grzyby, ale do lasu nie mam czasu chodzić :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię grzybki. Już pędzę do Ciebie na obiadek. :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńlubie smak świeżych grzybów
+obs