Sałatka z tuńczykiem z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw

Na blogu już raz pojawiła się sałatka z tuńczykiem w oliwie. Dziś przedstawiam Wam bardziej wiosenno - letnią wersję tej sałatki z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw, kopru, szczypioru i brązowego ryżu. Mnie osobiście zachwycił jej smak, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu ;) Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu :)

Składniki:
2 woreczki ryżu brązowego
3 puszki tuńczyka w oliwie (każda po 80 g)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
2 świeże ogórki
1/2 puszki kukurydzy (200 g)
kilka gałązek koperku
1/2 pęczka szczypioru
2 płaskie łyżeczki musztardy
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu, przestudzić. Ogórka obrać, opłukać, osuszyć. Paprykę opłukać, pozbawić gniazd nasiennych. Oba warzywa pokroić w dość drobną kostkę. Szczypiorek i koperek również opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski, doprawić solą, pieprzem i musztardą, dodać majonez, przemieszać.
Odstawić do lodówki "do przegryzienia".
Pycha!!!

5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna sałatka :) Chętnie bym zjadła porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sałatki i tuńczyka.Zjadła bym cała zawartość tej miseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ta sałatka i jaka kolorowa :D Z chęcią bym pochrupała te warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często podobnie łączę sałatki. Bardzo lubię dodawać tuńczyka do brązowego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger