Piersi z kurczaka w sosiku koperkowym

Piersi z kurczaka w białym sosie kojarzą mi się z dzieciństwem. Takie obiadki często robiła nam mama. Ja postanowiłam odtworzyć ten smak. Myślę, że mi się udało :) Było pysznie!!! Polecam ;)

Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 1/2 młodej cebuli
1 duży pęczek kopru
700 ml bulionu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
1/2 filiżanki wody
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie pokroić ją w kostkę i przyprawić solą oraz pieprzem.
Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Do garnka wlać troszkę oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć.
Następnie dorzucić pierś z kurczaka, również podsmażyć. Na końcu dołożyć koperek, przemieszać.
Całość zalać bulionem, zagotować. Zostawić na małym ogniu przez 10 minut.
Następnie zaklepać mąką rozrobioną z wodą, ponownie zagotować, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku, pogotować jeszcze 5 minut.
Podawać z ryżem i dowolną surówką.
Pycha!!!

8 komentarzy:

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger