Polędwica z dorsza w pergaminie
Jest delikatny w smaku, mało pracochłonny i dietetyczny (oczywiście bez smażonych ziemniaczków ;)). W sam raz nadaje się na piątkowy, postny obiad. Polecam Wam dorsza pieczonego w pergaminie!
Składniki:
45 dkg polędwicy z dorsza
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/3 pęczka pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól do smaku
Wykonanie:
Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Masło włożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz cytrynowy, przemieszać.
Rybę ułożyć w pociętym na mniejsze kawałki pergaminie, położyć na niej masło z pietruszką i czosnkiem, zawinąć (troszkę zostawić na upieczoną rybę).
Ułożyć na blasze. Piec ok. 40 minut w temperaturze 210 stopni. Na upieczonej rybie położyć masło. Podawać z pieczonymi plastrami młodych ziemniaków i surówką.
Składniki:
45 dkg polędwicy z dorsza
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/3 pęczka pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól do smaku
Wykonanie:
Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Masło włożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz cytrynowy, przemieszać.
Rybę ułożyć w pociętym na mniejsze kawałki pergaminie, położyć na niej masło z pietruszką i czosnkiem, zawinąć (troszkę zostawić na upieczoną rybę).
Ułożyć na blasze. Piec ok. 40 minut w temperaturze 210 stopni. Na upieczonej rybie położyć masło. Podawać z pieczonymi plastrami młodych ziemniaków i surówką.
Pycha!!!
Apetyczny obiadek :) Taką rybkę bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńPolędwica z dorsza to coś co uwielbiam <3 Pychotka! :-)
OdpowiedzUsuń