Pieczone podudzia z kurczaka w cytrynowo-jogurtowej marynacie
To moja propozycja niedzielnego obiadu szczególnie dla tych, którzy nie chcą spędzić pół dnia w kuchni. Kurczaka przyprawiamy dzień wcześniej, następnego zaś wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy i gotowe ;). Przygotowując marynatę, nie sądziłam, że podudzia będą takie smaczne. Po upieczeniu były miękkie i soczyste. Polecam!!!
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
5 łyżek jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka curry + szczypta
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć. W miseczce przygotować marynatę z jogurtu, skórki z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy, rozmarynu, curry i papryki ostrej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Gotową marynatą polać kurczaka, dokładnie wymieszać.
Zostawić w lodówce na ok. 12 godzin. Pałki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, posypać szczyptą curry po wierzchu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec 1.5 godziny.
Podawać z dowolną surówką, ziemniaczkami lub ryżem.
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
5 łyżek jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka curry + szczypta
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć. W miseczce przygotować marynatę z jogurtu, skórki z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy, rozmarynu, curry i papryki ostrej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Gotową marynatą polać kurczaka, dokładnie wymieszać.
Zostawić w lodówce na ok. 12 godzin. Pałki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, posypać szczyptą curry po wierzchu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec 1.5 godziny.
Podawać z dowolną surówką, ziemniaczkami lub ryżem.
Pycha!!!
Pysznie wyglądają :-) Takie udka bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam ;)
UsuńPyszne danie.Pomysł na marynatę bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, bo na prawdę warto ;)
UsuńJak zawsze świetny przepis na smaczny i prosty obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa ;)
UsuńBardzo lubię jogurtowe marynaty do drobiu :).
OdpowiedzUsuńJa ostatnio też polubiłam :D
UsuńJogurtowe marynaty bardzo lubię, a pałki wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
UsuńJakoś chyba jednak nie moje smaki, niestety.. :(
OdpowiedzUsuńTrudno, nie wszystkim się dogodzi... ;)
UsuńTaka marynata na pewno robi sporą smaczną robotę :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;)
Usuń