Domowa czekolada z żurawiną, herbatnikami i orzechami laskowymi

Wystarczy dosłownie kawałek, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Przedstawiam Wam szybką w przygotowaniu domową słodycz: czekoladę z żurawiną, herbatnikami i orzechami laskowymi.


Składniki:
2 gorzkie czekolady (każda po 100 g)
75 g herbatników maślanych
2 1/2 łyżki suszonej żurawiny
2 1/2 łyżki orzechów laskowych (już obranych)

Wykonanie:
Orzechy pozbawić łupin, rozłożyć na blasze i włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Przestudzić i pocierając w ręce pozbawić je brązowej skórki. Do miski wrzucić żurawinę, orzechy i pokruszone herbatniki.
Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Przemieszać.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć, przykryć papierem i przyklepać. Włożyć na 2-3 godziny do zamrażalnika.
Pycha!!!

3 komentarze:

  1. Rzadko robię, ale bardzo lubię domową czekoladę. Twoja wygląda wyśmienicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zmaminegozeszytu.pl5 lutego 2017 17:53

    Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowej czekolady jeszcze nie robiłam, ale ta wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger