Domowa czekolada z żurawiną, herbatnikami i orzechami laskowymi
Wystarczy dosłownie kawałek, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Przedstawiam Wam szybką w przygotowaniu domową słodycz: czekoladę z żurawiną, herbatnikami i orzechami laskowymi.
Składniki:
2 gorzkie czekolady (każda po 100 g)
75 g herbatników maślanych
2 1/2 łyżki suszonej żurawiny
2 1/2 łyżki orzechów laskowych (już obranych)
Wykonanie:
Orzechy pozbawić łupin, rozłożyć na blasze i włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Przestudzić i pocierając w ręce pozbawić je brązowej skórki. Do miski wrzucić żurawinę, orzechy i pokruszone herbatniki.
Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Przemieszać.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć, przykryć papierem i przyklepać. Włożyć na 2-3 godziny do zamrażalnika.
Składniki:
2 gorzkie czekolady (każda po 100 g)
75 g herbatników maślanych
2 1/2 łyżki suszonej żurawiny
2 1/2 łyżki orzechów laskowych (już obranych)
Wykonanie:
Orzechy pozbawić łupin, rozłożyć na blasze i włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Przestudzić i pocierając w ręce pozbawić je brązowej skórki. Do miski wrzucić żurawinę, orzechy i pokruszone herbatniki.
Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Przemieszać.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć, przykryć papierem i przyklepać. Włożyć na 2-3 godziny do zamrażalnika.
Pycha!!!
Rzadko robię, ale bardzo lubię domową czekoladę. Twoja wygląda wyśmienicie. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDomowej czekolady jeszcze nie robiłam, ale ta wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń