Zielony twarożek - z jarmużem i orzechami włoskimi
Po Świętach Bożego Narodzenia, które obfitowały w pyszne, ale niestety ciężkie dania czas na coś lekkiego. Zielony, zdrowy i pyszny:). Tak w trzech słowach można opisać domowy twarożek z dodatkiem orzechów włoskich i jarmużu. Wypróbujcie sami, polecam!!!
Składniki:
50 g jarmużu
25 dkg sera białego chudego (zmielonego)
30 g orzechów włoskich (już obranych)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, opłukać i wrzucić na 3 minuty na wrzącą, osoloną wodę. Odcedzić i przestudzić.
Następnie wrzucić do blendera, dodać orzechy, ser, oliwę oraz sól i pieprz.
Zblendować. Gotowym twarożkiem smarować chleb.
Składniki:
50 g jarmużu
25 dkg sera białego chudego (zmielonego)
30 g orzechów włoskich (już obranych)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, opłukać i wrzucić na 3 minuty na wrzącą, osoloną wodę. Odcedzić i przestudzić.
Następnie wrzucić do blendera, dodać orzechy, ser, oliwę oraz sól i pieprz.
Zblendować. Gotowym twarożkiem smarować chleb.
Pycha!!!
Przepis bierze udział w akcji:
Przepis bierze udział w akcji:
Zdrowy i smaczny twarożek :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie o to chodziło :)
UsuńŚwietny przepis! I jaki fajny kolorek wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń