Kurczak z kolorowymi warzywami i boczniakiem

Po Świętach i Sylwestrze nasz organizm sam domaga się lekkich dań pełnych kolorowych warzyw. Polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Z pewnością przypadnie Wam do gustu. Można go zjeść w domu, jak i zabrać w pojemniczku do pracy. Smacznego:)


Składniki:
40 dkg piersi z kurczaka
2 cebule czerwone
125 dkg boczniaków
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
sól, pieprz do smaku
oliwa
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżka oleju sezamowego

Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić je solą oraz pieprzem, polać oliwą, przemieszać i odstawić do "przegryzienia". Marchewkę i cebulę obrać. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Składniki pokroić: marchewkę i boczniaki w paski, paprykę w kostkę, a cebulę w półksiężyce. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć.
Dodać boczniaki, przemieszać.
Następnie wrzucić marchewkę, a po chwili cebulę i paprykę.
Wlać sosy i olej, dokładnie wymieszać.
Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
Podawać z kaszą jaglaną.
Pycha!!!


6 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Też lubię takie lekkie, kolorowe obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Danie idealne na poświąteczny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, bardzo fajne danie. Smaki idealnie trafiają w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zmaminegozeszytu.pl8 stycznia 2017 20:29

    Miło mi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętajmy że nawet w styczniu można znaleźć boczniaki w.... lesie! Zima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach. Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają. Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Na tym filmiku boczniaki znalezione przeze mnie pod Wrocławiem: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl10 stycznia 2017 15:59

      Filmik obejrzany :) Bardzo dziękuję za cenne informacje :)

      Usuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger