Ziołowy wianuszek z fetą i płatkami chili
Pomysł na wianuszek z ziołowym pesto "chodził" za mną już od dłuższego czasu. Dziś postanowiłam urzeczywistnić to, co sobie wcześniej wymyśliłam. Zapach pietruszki, bazylii i czosnku unosił się w całym domu. Wyszło pysznie i efektem dzielę się z Wami już dziś. Może ktoś z Was postanowi poczęstować nim swoich gości w Noc Sylwestrową:)
Składniki na "farsz":
1 pęczek pietruszki
3-4 gałązki bazylii
3 ząbki czosnku
1 ser feta
1/3 szkl. oliwy
sól do smaku
Wykonanie:
Bazylię i pietruszkę umyć, czosnek obrać. Wrzucić do blendera, wlać oliwę i wsypać troszkę soli.
Fetę wyjąć z opakowania, rozdrobnić widelcem. Pesto podzielić na pół, posmarować nim ciasto, położyć fetę i posypać płatkami chili. Zblendować.
Składniki na ciasto:
5 dkg drożdży
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli himalajskiej
3/4 szkl. mleka
2 jajka
4 dkg margaryny
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Z drożdży, 3 łyżek mleka (letniego) i łyżeczki cukru zrobić zaczyn.
Odstawić na 20-30 minut. Następnie dodać mąkę, sól, cukier, resztę mleka (letniego) i jajka.
Zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczoną margarynę i olej. Połączyć wszystkie składniki. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie blat podsypać mąką, ciasto podzielić na dwie równe części.
Każdą z nich cienko rozwałkować (tak, aby powstał prostokąt), posmarować pesto, posypać fetą (zgniecioną widelcem) i płatkami chili.
Zwinąć rulon, przekroić go na pół (jeden koniec zostawić nieprzecięty) i spleść warkocz.
Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (na złoty kolor).
Składniki na "farsz":
1 pęczek pietruszki
3-4 gałązki bazylii
3 ząbki czosnku
1 ser feta
1/3 szkl. oliwy
sól do smaku
Wykonanie:
Bazylię i pietruszkę umyć, czosnek obrać. Wrzucić do blendera, wlać oliwę i wsypać troszkę soli.
Fetę wyjąć z opakowania, rozdrobnić widelcem. Pesto podzielić na pół, posmarować nim ciasto, położyć fetę i posypać płatkami chili. Zblendować.
5 dkg drożdży
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli himalajskiej
3/4 szkl. mleka
2 jajka
4 dkg margaryny
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Z drożdży, 3 łyżek mleka (letniego) i łyżeczki cukru zrobić zaczyn.
Odstawić na 20-30 minut. Następnie dodać mąkę, sól, cukier, resztę mleka (letniego) i jajka.
Zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczoną margarynę i olej. Połączyć wszystkie składniki. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie blat podsypać mąką, ciasto podzielić na dwie równe części.
Każdą z nich cienko rozwałkować (tak, aby powstał prostokąt), posmarować pesto, posypać fetą (zgniecioną widelcem) i płatkami chili.
Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (na złoty kolor).
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz